Of we er klaar voor zijn?


Ha. Geen idee. Veel betrokken mensen stellen nieuwsgierig deze vraag. Elke keer antwoorden we dat we denken op schema te lopen maar dat we het eigenlijk niet weten. Wanneer is de voorbereiding af? Als we alle roestplekjes hebben weggewerkt? Of als er een nieuw vloerkleed in de boot ligt? Of als alle lierpotten een mooi hoesje hebben? In deze blog geef ik een statusupdate van onze voorbereidingen.

Met een schroevendraaier controleren of de strengen niet zijn doorgeroest.
De boot
De tuiger, een vakman voor alle stagen oftewel de stalen kabels die de masten op zijn plek houden,  heeft onlangs een controle uitgevoerd. Als we een jaar lang gaan varen, zal er een fiks beroep op ze worden gedaan. We waren benieuwd hoe betrouwbaar de stagen nog zijn. Omdat we dat zelf niet goed kunnen beoordelen, dit werk is erg specialistisch en lastig uit te voeren, huurden we een tuiger in via Jachthaven Waterland. De haven naast de onze. De kundige en kwieke expert heeft na zijn keuring ons een rondleiding over onze boot gegeven en uitgebreid verteld wat hij aanraadt te vervangen of te laten aanpassen. ‘Je kunt zelf met een klein schroevendraaiertje controleren of alle strengen nog vastzitten’, adviseert hij. De terminals, de metalen houders waar de stagen in vast zitten, zijn namelijk eigenlijk een millimeter te breed. We besluiten alleen het noodzakelijke te laten uitvoeren: de voorstag van de hoofdmast vervangen (bovenin bleek een aantal strengen los te zitten…) en dezelfde mast aftrimmen, wat betekent dat ie weer op spanning wordt gezet. Dit zal minimaal 625 euro gaan kosten. Meer geld hadden we niet gebudgetteerd voor deze klus. De voorgestelde preventers en het vervangen van de bakstagen voor dure Dyneema-varianten vinden we goed bedacht maar doen we niet. Morgen klimt de tuiger onze mast in.
Daarna staat nog één grote klus op de lijst: het dek schilderen. Op sommige plekken komen nog wel vijf lagen. Plus alle droogtijd zal dat ongeveer een week in beslag nemen.

Wijzelf
Maar ook wij moeten voorbereid zijn. Niet alleen Island Lady. Door het klussen vinden we nu nog geen tijd om te zeilen. Hier zullen we de komende weken tot aan ons vertrek meer tijd voor reserveren. Gelukkig hebben we een heel jaar voor de boeg om te zeilen.

zoalsdewindwaait

Op reis met een zeilboot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten