Dezelfde boot en dezelfde reis





Kippenvel kreeg hij toen hij het hoorde. Island Lady gaat opnieuw de Atlantische Oceaan oversteken. In 2003 kocht de vorige eigenaar de uitgebrande boot. Hij was toen achttien jaar. In de dertien jaar die daarop volgden heeft de bootliefhebber, die opgeleid is tot scheepstimmerman, alles op en in de boot zelf ontworpen en gemaakt. Elk stukje hout heeft hij met een absurde precisie opgemeten, gezaagd, geschuurd en gelakt. Toen hij zijn vrouw ontmoette, was er één voorwaarde: je moet wel met mij en Island Lady mee op reis. Zo gebeurde. In juni 2013 vertrokken ze. Bij terugkomst in september 2014 twijfelde hij er niet over, het project is klaar en anderen mogen avonturen met zijn boot gaan beleven.


In een dorpje aan het water
Dat zijn Island Lady binnenkort dezelfde reis gaat maken, noemt hij in zijn mail ‘super, fantastisch gewoon!’. We spreken met hem en zijn vrouw af op een dinsdagavond in maart bij hen thuis. Ze wonen in een klein Utrechts dorpje aan het water dat maar liefst vier rijksmonumenten telt. Vorig jaar verhuisden ze hier met hun pasgeboren zoon naartoe. Hiervoor woonden ze bij de haven aan het Amsterdamse Bos waar hij werkte en waar Island Lady lag. We zijn nog niet in hun nieuwe huis geweest.


Hongaarse wolvarkens
De rondleiding die we krijgen is verschrikkelijk jaloersmakend. Eerst worden aan ons zijn twee wolvarkens laten zien, blonde varkens die gezellig knorrend door hun stal wiegen. Deze van oorsprong Hongaarse dieren worden niet veel gefokt in Nederland, vreemd want hun vlees schijnt heerlijk mals te zijn. Ook zien ze er schattig uit met hun krullende vacht. ‘Het is mijn verjaardagscadeau. We hadden ook een varken op het spit.’ Afgelopen week is de scheepsbouwer dertig geworden. Hij vertelt nog een beetje brak te zijn van het feest.


Een schuur om een boot in te bouwen
Terwijl de hond, een souvenir van hun reis, enthousiast tegen ons op springt laat hij bescheiden aan ons iets zien waarbij ik Jouke niet durf aan te kijken. Dit is namelijk waar Jouke al jaren van droomt: een enorme, zelfgebouwde schuur waar een boot in past. We lopen verder naar de oude boerderij die ingericht is als een professionele werkplaats met zelfs een draaibank.


Gastenvlaggetjes
In het woongedeelte aangekomen, staat zijn stralende vrouw in de huiselijke keuken zelfgemaakte appelkruimelgebak op bordjes te scheppen. Wanneer we zitten, worden al snel de zeekaarten en fotoalbums erbij gepakt. ‘We hadden ze al hier op de kast klaargelegd’, vertelt hij. En zijn vrouw voegt eraan toe: ‘Eigenlijk wilden we ook de lijn met gastenvlaggetjes ophangen, maar dat ging misschien iets te ver.’ Ik snap dat ze hieraan hebben gedacht. De slinger bestaat uit kleine nationale vlaggen van elk land dat ze zijn binnengevaren. Een geweldige trofee van hun reis.


Wat zou je nu anders doen?
We nemen hun reis vanaf IJmuiden, naar Engeland, Frankrijk, Spanje, Portugal, de Canarische Eilanden, de Kaap Verden, Suriname, de Caraïben, de Azoren en vanuit daar meteen naar Nederland helemaal door. ‘De Spaanse Ria’s mogen jullie niet overslaan’. ‘De eerste oversteek maakten we al meteen vanuit IJmuiden naar Ramsgate.’ We stellen alle vragen die we de afgelopen maanden hebben opgespaard, zoals: Welke verf zit er op het houtwerk binnen? Hoeveel meter ankerketting raden jullie ons aan om mee te nemen? Waar legden jullie de ankerkettingen tijdens de oversteek? Wie heeft de dieselmotor gekeurd? Wat voor abonnement hadden jullie voor de satelliettelefoon? Hoeveel geld heeft de reis jullie totaal gekost? Wat zou je nu anders hebben gedaan? Op de laatste vraagt antwoordt hij: ‘Eigenlijk niets’. Een geruststellend antwoord.


Toekomstplannen
Zij zijn degenen die ons het allerbeste advies kunnen geven. Met dezelfde boot hebben zij dezelfde reis afgelegd. De vorige eigenaar heeft antwoord op al onze vragen. Hij en zijn vrouw raken, net als wij, niet uitgepraat. De technische en praktische informatie vind ik heel waardevol. Nog interessanter vind ik dat ze zijn veranderd na hun reis: ze werken sindsdien beiden niet in loondienst maar als zelfstandige, ze zijn verhuisd naar een huis aan het water en ze dromen van alle zeilreizen die ze nog gaan maken. Ze hebben een nieuwe boot gekocht. In de zomer komt hun tweede kindje. Met het gezin weer zo’n reis maken lijkt ze wel wat, naar de Pacific of een tocht via het Caledonisch Kanaal in Schotland. ‘Naar de Azoren hebben we opgevaren met een gezin met twee zoons die zich goed vermaakten met hun waterpistolen. Dat ging prima.’  


zoalsdewindwaait

Op reis met een zeilboot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten