Bekende zeeverhalen





Een bestemming die hoog op mijn lijstje staat, is het eiland van Johnny Depp. Eén van de Bahama’s heeft de filmster gekocht en hoe te gek zou het zijn als we daar kunnen aanleggen? Lekker caipirinha’s drinken met Johnny en Amber.  


Ik vermoed dat ze ook willen meevaren, want Johnny heeft zijn jacht onlangs verkocht (ik denk omdat Amber het niet leuk vond dat de boot naar - onder andere - Vanessa was genoemd) aan de schrijfster J.K. Rowling. Zou dit kunnen betekenen dat Harry Potter vervangen gaat worden voor een mystiek matroosje dat met behulp van een zonnesteen navigeert?
Rowling zou in ieder geval zeker niet de eerste zijn die schrijft over de zee en haar bevaarders. Want wanneer een roman niet eens over de zee gaat, werkt het beeld van de zee sterk om de drang naar vrijheid te verwoorden. Zoals in De Zonnewijzer, een boek dat gaat over een man in zijn midlife crisis. Het verhaal speelt zich af in het park van een woonwijk waar de hoofdpersoon zijn burgerlijke leven heeft ingeruild voor een bestaan als zwerver. In de bibliotheek bladert hij door een botenmagazine:
Hoewel voortijdig gestrand als snellezer, was hij binnen tien minuten klaar, maar aan de kleurenpracht van helblauwe of onheilszwangere luchten en kalme dan wel dan wel onstuimige golven doorkliefde schepen bezatte hij zich tot hij niet meer kon. Hij staarde door het met vogelstickers beplakte raam naar de saaie buitenwereld en dacht aan wegvaren, maar dan écht wegvaren, dat wil zeggen, zonder anker en herinneringen, zonder weke sentimenten.
Dit stukje spreekt tot de verbeelding en roept de vraag op: welke zeeverhalen zijn er bekend?
The old man and the sea
Omdat ik niks anders te lezen had, ben ik maar aan dit boekje begonnen. Het bleek geweldig. Een klassieker die verhaalt over de strijd tussen een vis en een oude visser. Wie schreef dit werk ook al weer?
  1. Ernest Hemingway
  2. James Joyce
  3. Herman Melville
De consequenties
Niña Weijers debuteerde vorig jaar met deze originele roman waarin conceptuele kunst een grote rol speelt. Een Nederlandse kunstenaar die floreerde in de jaren zeventig krijgt veel aandacht in de roman. In zijn laatste werk vaart hij in zijn eentje met een klein bootje vanaf Amerika naar Europa. Zijn bootje wordt gevonden maar van de 33-jarige kunstenaar is nooit meer iets vernomen. Een verhaal dat aansluit op de thematiek van Weijers’ roman. Hoe heet deze kunstenaar?

  1. Bas Jan Ader
  2. Ger van Elk
  3. Bob Wesdorp
Solo
Niet literair maar wel spectaculair is het verhaal van Tania Aebi. Als tienermeisje zeilt ze, zoals de titel al doet vermoeden, alleen met haar twee katten rondom de wereld. Spannend, want in haar tijd (begin jaren tachtig) was er geen GPS en AIS. Hoe heet haar boot?
  1. Tarzoon
  2. Totally Lonely
  3. Varuna

zoalsdewindwaait

Op reis met een zeilboot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten