Eindelijk wil iemand ons verzekeren

Acht procent voor een grote teen, een andere teen vier procent. Dat is wat onze verzekering Pantaenius uitkeert van het totale bedrag van de ongevallen verzekering, als we onderweg een van deze lichaamsdelen kwijtraken. 25 procent voor een duim. We verwachten natuurlijk geen aanspraak op deze Duitse verzekering te hoeven doen, wel zijn we heel blij dat zij wél met ons in zee durven gaan.




Zoektocht

De bemanning van Duende schrijft in hun inspirerende boek Blijven drijven dat ze voor de kust van Chili rampzalige motorpech hebben. De verzekering die zij toentertijd hadden, helpt ze adequaat. Wij willen die verzekering ook. Jouke neemt contact met ze op, maar helaas. Ze zijn gestopt met het verzekeren van boten in onze prijsklasse. Dan die die de vorige eigenaar ook had? Concordia de Keizer zegt dergelijke reizen ook niet meer te verzekeren maar kan gelukkig wel bemiddelen voor ons. Onze uitgebreide aanvraag - die bestaat uit het rapport van de aankoopkeuring, onze zeil-cv’s en ons vaarplan - sturen ze meteen door naar een aantal verzekeraars. Een week later krijgen we te horen dat geen van de vijf bereid is te offreren. De bemiddelaarster mailt de opgegeven redenen: ‘zeilervaring van de bemanning, geen goede ervaringen met Trans Atlantische passages, lage waarde, vaargebied’.


Wat we gaan doen is avontuurlijk maar toch niet onverantwoord? Mocht het echt niet lukken, dan besluiten we om alleen een wa-verzekering te nemen. Maar het liefst verzekeren we de boot en onszelf ook voor zo'n groot mogelijk deel van de route.


Proosten op de polis
Jouke neemt opnieuw contact op met Pantaenius. De sales-medewerker van deze verzekeringsmaatschappij sprak hij in november 2015 voor het eerst. Ze blijken geen jachten met een cascowaarde onder de 80.000 euro een wereldwijde dekking te kunnen bieden. Wat ze wel voor ons hebben, is een dekking voor ons hele vaargebied behalve de Caraïben. We zijn erg blij. Meteen scannen we al onze documenten en printen en ondertekenen we het Engelstalige aanvraagformulier. Wanneer we op Koningsdag de polis in de bus vinden, fietsen we in een nog grotere feeststemming naar de stad.

Gebied van dekking

Onze boot is verzekerd voor een groot deel van onze reis, de stippellijn geeft aan voor welk gebied. Onze aansprakelijkheidsverzekering heeft wereldwijde dekking. En die grote teen, die is ook de hele reis verzekerd.

zoalsdewindwaait

Op reis met een zeilboot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten