Gauw naar de Gouwzee

Ingesloten door de drie vissersplaatjes Volendam, Marken en Monnickendam en verscholen achter een enorm lange pier ligt een heuse zee. De Gouwzee. Een klein paradijsje voor watersporters en natuurliefhebbers. Heel dichtbij Amsterdam, maar naar mijn idee nog tamelijk onontdekt.

Vorig jaar ontvluchtten we de spectaculaire maar loeidrukke Sail. Op zoek naar een mooie en goede ankerplek bestudeerden we de waterkaart. ‘Daar, achter de dijk die aan Marken vastzit, zal het vast goed ankeren zijn’, zeiden we tegen elkaar. Het bleek fantastisch te zijn. Beschut, ondiep water maar net diep genoeg voor onze boot en vlakbij de kant om met de bijboot en de barbecue naartoe te varen. En wat een prachtig uitzicht op de dijk van Marken bij het opstaan.

Wat er te doen is
Sindsdien hebben we al vijf keer voor anker gelegen op dit water dat ooit zou worden
ingepolderd.  Afgelopen weekend zelfs twee nachten. Op vrijdagavond voeren we weg van de tuiger nadat we de fok weer hadden gehesen. De nieuwe voorstag wilden we meteen testen, dus met de motor en zeilend op de fok zochten we een ankerplek. We hesen dan ook de kegel, zodat iedereen kon zien dat de motor aanstond. Helaas donderde deze in het water, toen ik ‘m verwisselde voor de ankerbol.


Behalve goed ankeren, is het deze rustige vrijdagavond ook een geweldige plek om te varen. Vooral als je boot niet te diep steekt. Fanatieke zeilers in snelle J’s oefenen het zo vlug mogelijk verwisselen van de gennaker voor de fok terwijl hun trainer ze commandeert vanuit zijn rubberen RIB. Op hun beurt worden ze ingehaald door speedboten die in een hoek van negentig graden over het water scheuren.   

Natuur in de Gouwzee
Op zaterdagmiddag vaart de Jan Smitboot toeristen van Volendam naar Marken en vice versa. Ondertussen groeien onder de waterlijn weelderig de kranswieren. Goed te zien, omdat het water zo helder en ondiep is. Ook voor vogelspotters is het een uitstekend natuurgebied: visdiefjes, wilde zwanen en grote zilverreigers zagen we jagen en overvliegen. Wij gaan een dagje het Markermeer op om 's avonds weer terug te keren naar ons ankerplekje.

Kortom, we komen heel graag op de Gouwzee. Om via hier het Markermeer op te varen of om er te overnachten. Dat we er nu vanuit Monnickendam meteen opzitten, vind ik erg luxe.

zoalsdewindwaait

Op reis met een zeilboot.

1 opmerking:

  1. Hela, ik ontdekte net jullie blog, leuk! Veel plezier met de boot en de avonturen. En blijven schrijven! Zo leerrijk, de successen en het geklungel van andere zeilers. Jammer van de kegel.. Ik volg jullie!

    BeantwoordenVerwijderen