Alderney - so close, so different

'Astronomical rabbits', welke televisieserie wordt hiermee cryptisch omschreven? De radiopresentator vertelt ons dat Sandra het juiste antwoord heeft doorgebeld: Starsky and Hutch. We luisteren naar radio Quay FM, de lokale radiozender van het kanaaleiland Alderney waar we al vier dagen verblijven. De grappige en ietwat oubollige radio feliciteert Mick Jagger, laat ons weten dat Beatrix Potter na haar artistieke carriere een geweldige boerin is geworden en informeert in het weerbericht uitgebreid over de wind, de getijden en de deining. Belangrijke informatie voor zowel de lokale bevolking als voor het handjevol toeristen op dit negen vierkante kilometer grote eiland. Inderdaad wat klein, desalniettemin vermaken we ons uitstekend op dit prachtige eiland dat aan het einde van de IJstijd door de stijging van de zeespiegel losraakte van Normandië.
Uitzicht op de rotsen ten westen van Alderney

Voor anker in een prachtige baai
In de Braye Bay, een van de tien baaien die het eiland telt, liggen we voor anker. Hier is ook de haven gevestigd, logisch want de lange pier die hier in de veertiende eeuw is aangelegd breekt de golven en zorgt zo voor bescherming. De Engelsen bouwden deze haven om zo de handel in graniet te stimuleren. Op het eiland stikt het namelijk van dit gesteente. Later gingen ook vissers gebruikmaken van deze haven. Zij doen dit nu nog steeds. In de mooie baai liggen vissersboten aan meerboeien tussen de plezierjachten. Wat deze baai zo bijzonder maakt, is het contrast tussen het aantrekkelijke gele zandstrand met helderblauw water en roze keien en de vervaarlijk uitziende bunker aan het eind van het strand. 


Een van de tien baaien op Alderney

Dinghydok in de haven van Braye
(onze dinghy ligt links vooraan)

Atlantikwall
Deze combinatie van overweldigende natuur en boeiende bouwwerken, voornamelijk forten en bunkers, zien we overal op het fotogenieke eiland. Tot aan de Tweede Wereldoorlog was deze plek een speelbal van Engeland en Frankrijk, beide landen waren geïnteresseerd in het strategisch liggende gebied. De vele verdedigingswerken dateren dan ook uit verschillende tijdperken zoals de middeleeuwen en de Victoriaanse tijd. Toen Frankrijk in 1940 bezet werd door de Duitsers besloot de bevolking van Alderney en masse zich te laten evacueren door de Royal Navy naar Engeland. Daarna namen de Duitsers het eiland over en bouwden hier een deel van de Atlantikwall door de al bestaande verdedigingslinie uit te breiden en te versterken.  

Bunker op Alderney

Het fort Odeon, gebouwd door de Duitsers

Exotische vetplanten
Nu hebben de grijze blokken een zacht, geel of groen vachtje gekregen door de mossen die erop groeien. Vele bijzondere vlinders, we hebben zelfs een zwarte met rode vlekken gespot, fladderen erlangs en uit de kijkgaten groeien exotisch uitziende vetplanten. We bewandelen een deel van de in totaal 48 kilometer lange wandelpaden die door vrijwilligers zijn aangelegd. Deze paden leiden ons langs metershoge kliffen en volbegroeide valleien, door vochtige bossen, over schitterende stranden en door velden vol met bramen en varens. Er blijken tientallen verschillende habitats te zijn (en wel 270 verschillende vogels), wij proberen zo veel mogelijk leefomgevingen te zien. 

Kijken naar de broedkolonie jan-van-genten
De kolonie gezien met de verrekijker
Diverse begroeiing op het eiland

2.600 opgewekte Engelsen
De paden leiden ons ook langs een uitgestrekt golfparcours en enorme villa's. 'Zou Julie Andrews in dat mooie huis wonen? Dat met die hoge schoorsteen?' Op het gemoedelijke maar totaal niet ingedutte eiland wonen zo'n 2.600 mensen, voornamelijk opgewekte, welgestelde en gezond uitziende Engelsen die ons allen op dezelfde manier begroeten: ze zeggen gedag en maken vervolgens een hilarische grap.

 
Het stadje St. Anne

Uitzicht op de baai van Braye. Zie je onze boot liggen?

We snappen deze Engelsen goed. We zouden hier ook wel willen blijven. Of terugkomen als we veel gespaard hebben en met pensioen gaan.      

zoalsdewindwaait

Op reis met een zeilboot.

5 opmerkingen:

  1. Super verhaal! Klinkt als een soort Vlieland 😌

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Pleuni en Jouke,

    Wat moet het fantastisch zijn om telkens een nieuw kustplaatsje of eiland aan te doen! We hebben genoten van jullie belevenissen!

    Liefs, Agnes en Dick

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi luitjes,

    Indrukwekkende schrijfstijl van je, Pleun. Word een mooi
    logboek zo. Kijk uit naar jullie volgende relaas.

    Liefs, Ary

    BeantwoordenVerwijderen
  4. "Word" is natuurlijk "Wordt". Ben aan het demonteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Letteke van den Brink4 augustus 2016 om 15:05

    Heerlijk om zo te worden meegenomen ;) Behouden vaart en geniet!

    BeantwoordenVerwijderen