Dos sardienos por favor. De Spaanse ria's

Ria betekent mond van een rivier. In het Spaanse gebied waar we nu varen, zeilen we van de ene mond de andere in. De ene nog mooier dan de andere. In deze blog beschrijf ik onze drie favoriete plekken van deze strand-, rots-, dennenboom- en restaurantjesrijke regio.

Brood en empanada's halen met het bijbootje

Caion
Vlak na La Coruña en vlak voor de befaamde ria's ligt het vissersdorpje Caion. Wanneer we tussen de kleine bootjes een ankerplek zoeken, roepen en zwaaien mannen van de kant ons toe. 'Leg maar hier aan de kade aan.' Jouke kijkt me verrast aan. Een van de Spaanse mannen, Pablo, blijkt inderdaad Nederlands te spreken. Hij vertelt ons – nadat we onze boot hebben vastgemaakt met verlengde lijnen vanwege het enorme verval – dat Caion geen grote vissersboten meer heeft en dat de kade dus vrij blijft. 'Jongeren kiezen niet meer voor de zee.' Sinds mei geniet hij op de plek waar hij vandaan komt van zijn pensioen na 45 jaar als lasser in Rotterdam gewoond te hebben. Wat een mooie plek. Langs de zee heb je een geweldig uitzicht en het gezellige dorpje barst van de eettentjes. Onze Nederlands-Spaanse vriend schuift aan bij ons bord calamares dat we precies om acht uur bestelden toen de keuken open ging. In de avond hangen we op het trappetje met de kinderen, hun vrienden en kleinkinderen van de lasser. Alsof we er al jaren komen.
Aan de kade in Caion met laag water.
Ontmoeting met Pablo
Romantisch wandelen in Caion
Aan dezelfde kade maar dan van de andere kant gezien.

Camariñas
Ons anker droppen we op een slimme plek: precies tussen het stadje en het strand in. Andere zeilboten liggen verder weg, wij leggen onze boot het liefst zo dicht mogelijk bij de kant. Camariñas blijkt een feestelijke plek te zijn, elke avond zitten de terrassen vol en schiet het vuurwerk de lucht in. We kijken onze ogen uit: om half twaalf 's avonds zitten families namelijk nog uitgebreid te dineren en rennen kinderen vrolijk rond. Het lukt ons zelfs hier een verjaardagskaart te vinden voor Jip, een bijzondere kaart. Ze ziet eruit alsof ze al in het rekje zat toen Jip vijf jaar geleden werd geboren. Zo levendig als het dorp is, zo rustig is het op het fijne strand met zilverkleurig zand er vlakbij waar het heerlijk zwemmen is.

Overal in de ria's liggen we voor anker.
Prachtige uitzichten in Spanje

Sardiñiero
Onze favoriete plek in de ria's. Sardiñiero is een ieniemienie dorpje met alles wat we nodig hebben. Een supermarkt, een bakker, een handvol restaurants, een heel relaxed strand en kraakhelder water. Elke dag is tamelijk hetzelfde en even ontspannen. Jouke haalt brood met de bijboot, we poetsen de onderkant van de boot met stukken van de tienmeterlange rol Scotch-and-Bright schuurpad (want nu al zit er een dikke, fluweelzachte groene aanslag onderop), we chillen op la playa, we drinken Estrella Galicia's op het terras en we eten tapas op de boot. De stugge duikers die elke ochtend op zoek gaan naar messen, een delicatesse, beginnen ons zelfs al te begroeten.

De lucht in de avond in onze nieuwe ankerbaai
Wandelen in het oude stadje Muros
De ankerbaai in Sardiñiero

Nu hebben we nog twee ria's te gaan. Volgens onze pilot, een gids met vaartips, zijn deze zeker net zo 'scenic, attractive, and unspoiled' als de andere.

zoalsdewindwaait

Op reis met een zeilboot.

7 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ineke Macco-Schaafsma31 augustus 2016 om 21:05

    Hallo Jouke en Pleuni,
    Ik ben een zus van Anneke en wij John en ik varen ook op zee. Heel leuk om jullie te volgen en leuk dat wij ook op sommige plaatsen zijn geweest waar jullie waren.Onze vakantie is net afgelopen,2 maanden is ook mooi, maar jullie hebben en krijgen een super ervaring. We blijven jullie volgen en Jouke vast een fijne verjaardag.
    gr. John en Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi John en Ineke, leuk dat jullie onze blog gevonden hebben! Ik meende dat jullie ook naar de Kanaaleilanden zijn geweest, toch? 2 maanden vakantie is trouwens ook niet mis 😀. Groetjes Jouke en Pleuni

      Verwijderen
    2. Hi John en Ineke, leuk dat jullie onze blog gevonden hebben! Ik meende dat jullie ook naar de Kanaaleilanden zijn geweest, toch? 2 maanden vakantie is trouwens ook niet mis 😀. Groetjes Jouke en Pleuni

      Verwijderen
  3. Gefeliciteerd met je verjaardag Jouke! Groeten uit Den Haag

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hee Floris! Bedankt en zeg maar hallo voor mij tegen iedereen in Den Haag. We zijn net in Lissabon aangekomen en gaan zo hier eens een kijkje nemen. Groetjes Jouke

      Verwijderen