Bom dia! Van Porto naar Lissabon

We kenden alle boten en hun bemanning op de steiger en zij ons. We wisten waar ze vandaan zijn komen varen en wat hun plannen zijn. Als in een gezellige en betrokken straat hielden we elkaar op de hoogte: Zal er morgen geen mist meer zijn? En wel wind? Eindelijk gingen we, met z'n allen tegelijk, op Joukes verjaardag :), de zee op.

Op een festival in Lissabon
Porto
Hoewel de goed te betalen haven in Leixoes (vlak boven Porto) ongelooflijk stonk naar de dode vissen die ronddreven, vond ik het wel jammer om weer te gaan. In de buurt met mooi betegelde muren wisten we intussen de leuke bars te vinden, kenden ze ons in de supermarkt en waren de mensen zo enorm vriendelijk en open. Wat helemaal te gek was, was dat we mijn vriendin Marleen die naar Porto is verhuisd hebben kunnen ontmoeten. 


Looking for crew? Op het prikbord in het havenkantoor bieden mensen aan mee te varen. 

Eeuwige mist in Leixoes.
Als een raket
Maar dit windje konden we niet aan ons voorbij laten gaan. Ons plan was om meteen door te knallen naar Lissabon. Jouke stelde voor dertig mijl van de kust vandaan te varen: meer wind en minder deining. Een super plan. We gingen als een raket. Ik vond het geweldig. Anderen viel het ook op. Via de marifoon werden we opgepiept door onze steigergenoten John en Ada van de Rhapsody: 'Wat gaan jullie lekker zeg. Goeie reis nog.'
's Nachts wisselden we elkaar af. Nog steeds verliep de tocht voorspoedig, al gingen we ietsje langzamer. En 's ochtends was de wind op. We baalden daar best van.


's Avonds werden we overvallen door mist. 

Goed lichtweerzeilweer
In het toeristische en ietwat vervallen Perniche besloten we in de wifiloze haven te overnachten. Aan de buurjongen, een Noor van halverwege de twintig die met vijf vrienden en een boot vol met duik- en surfgear, ook een jaar op zeilreis is vroegen we of hij iets wist over het weer. Noordenwind, niet erg krachtig. Met deze summiere doch kloppend blijkende informatie besloten we te gaan. Naar Lissabon was nu niet ver meer, we hadden alle tijd. Het werd een geweldige tocht. Een perfecte dag voor ons andere grote, prachtige en deze reis nog niet eerder gebruikte lichtweerzeil. Heel ontspannen schoten we op naar het zuiden. We lazen wat, gingen op het dakje staan om van het uitzicht te genieten, speelden binnen een potje yatzee. Uiteindelijk kwamen we om twee uur 's nachts aan.
Ons lichtweerzeil vult zich uiteindelijk met wind.

Lissabon
Nu liggen we alweer drie dagen in Lissabon. Ik wil nog lang niet gaan: we hebben de leuke bars gevonden, in de supermarkt kennen ze ons, de buren uit Porto en Peniche liggen naast ons en de mensen in de stad zijn enorm vriendelijk. En wat helemaal te gek is, is dat we mijn vriendin Eveline die naar Lissabon is verhuisd hier ontmoeten. 
 
Porto. Zoals je ziet is deze brug ontworpen door Eiffel.

Lekker chillen.

zoalsdewindwaait

Op reis met een zeilboot.

3 opmerkingen:

  1. Mooi verslag weer Pleuni, en al die verhuisde vriendinnen en leuke bars!! Het klinkt geweldig. Tot volgende bericht. Goede vaart!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi verslag weer Pleuni, en al die verhuisde vriendinnen en leuke bars!! Het klinkt geweldig. Tot volgende bericht. Goede vaart!

    BeantwoordenVerwijderen