Al weken op de chille Canarische Eilanden. Wat doen we hier eigenlijk?




Elke Europese wereldzeiler komt er. Eerder heb je nog keuzes: of je zeilt via Engeland of via Frankrijk. En vervolgens: of via Madeira of via Marokko. Maar dat je in een rondje Atlantic de Canarische Eilanden aandoet, ligt vast*. Voor ons, net als voor vele anderen die ook de Kaap Verden overslaan, het laatste stukje land voor we de grote oversteek maken... 
Deze archipel bestaat uit zeven te bezoeken eilanden. De afgelopen weken hebben we er twee aangedaan: Lanzarote en Tenerife. Wat spoken we op gemiddeld achttien graden noorderlengte en vijftien westerbreedte eigenlijk uit? In deze blog beschrijf ik ons relaxte leven op de Canarische Eilanden. 


We varen, net als het cruiseschip, van Lanzarote naar Tenerife. Wie heeft er voorrang?
Samen met de Zanzibar (links) en de Blue Dream (rechts) varen we Arrecife uit.


Land in zicht! Na anderhalve dag varen, zien we Tenerife goed liggen.
Wonen aan zee op Lanzarote. 

Snorkelen, zwemmen, vissen
Onze tocht van Lanzarote naar Tenerife verloopt geweldig, lekker veel wind en geen golven. Tis een van mijn lievelingstochten. We gaan zo hard, we tikken de acht knopen ruimschoots aan met gangboorden vol water, dat we een dag eerder dan dat we de marina Santa Cruz hebben geboekt al aankomen. 'Chill, kunnen we leuk een nachtje op die mooie ankerplek gaan liggen', stelt Jouke voor. Wow. De Bahia de Antequera blijkt schitterend te zijn. Een pikzwart strandje en kristalhelder water. Tijdens het snorkelen voeren we met brood een grote vis. Jouke kan het niet laten... Ik gooi de bbq alvast aan en even later eten we geroosterde trevally. 
Dit is trouwens zeker niet de enige mooie zwemplek. Op Lanzarote en op Tenerife vinden we uitstekende snorkelstranden: overal is het water zo helder en het strand zacht. 


Vijf mijl ten noorden van Santa Cruz bevindt zich deze ankerplek die met noordenwind goed beschut is.


De white trevally maakt haar hoofd leeg.

Socializen in de marina
We hoopten al dat ze er waren. Onze Duitse vrienden van de Goodtimes zouden eind oktober in Santa Cruz (de hoofdstad van Tenerife) zijn. Toch zijn we erg verrast als we 'Jouke!' en 'Ploini!' horen roepen van de steiger die ons is toegewezen om aan te leggen. Stefan en Johanna hebben we in Porto ontmoet en hebben we na Lissabon niet meer gezien. Ze nemen ons die avond meteen mee de hoofdstad van de eilandengroep in. Een hartstikke leuke stad die in de boekjes bekend staat als 'typisch Spaans'. 

Lekker karren
'Neem de afslag Puurto de la Krus'. Onze van thuis meegenomen tomtom blijkt ook de weg te weten op Lanzarote en Tenerife. Ideaal. In Arrecife, de hoofdstad van Lanzarote, reserveer ik een Fiat Bravo op onze ook door cruiseschepen drukbezochte marina. We boeken een geinig airbnb'tje in Haria en gaan er twee dagen op uit om zo te kunnen zien hoe verschrikkelijk mooi het eiland is. Uitgestrekte donkere vulkaanlaandschappen waarin af en toe een enorme cactus opduikt. Zo'n meerdaags tripje maken met de auto bevalt goed. Op Tenerife doen we hetzelfde. Maar dan in een Xsara Picasso ('Rijden die nog rond?', vraagt Anneke van de Grutte Grize verrast). Jouke kart geconcentreerd door de nationale parken Anaga en Teide, waar na alle honderden bochten weer een nieuw futuristisch uitzicht tevoorschijn komt. We varen, uh rijden, zelfs door de wolken.  


Het natuurpark bij de Teide ziet er futuristisch uit.

De hoogste berg van Tenerife is El Teide, vaak met een besneeuwde top maar vandaag alleen in wolken gehuld.

El Teide, Tenerife.

En nog eens de Teide.

Beneden ligt Santa Cruz, waar we al twee weken liggen.
El Teide weer.

Het moederschip.

The force awakens

Chewie, we’re home


Droid, please!

Net echt.
Dit is echt.
De oversteek voorbereiden
De kers op de taart van onze reis leek ons Gambia. Nijlpaarden ontwijkend de rivier opvaren terwijl apen ons toe zouden brullen, was onze droom. Desalniettemin hebben we besloten deze bestemming over te slaan. Het blijkt hier op dit moment namelijk ietwat onrustig te zijn. 
Deze beslissing zorgt ervoor dat we de keuze hebben tussen de Kaapverden bezoeken of langer op de Canarische Eilanden blijven. We kiezen voor het laatste. Dan kunnen we hier op ons gemak de oversteek voorbereiden. Dat doen we dus: morgen wordt onze voedselvoorraad voor de oversteek en de dure Caraïben bezorgd (ter waarde van achthonderd euro, oeps). We gooien alle overbodige spullen weg en delen de boot efficiënt in. We kletsen veel met andere zeilers over wat ons allen te wachten zal gaan staan. We kopen de gastenvlaggetjes voor Trinidad en Tobago, Venezuela, Cuba en Panama (helaas kunnen we die van Colombia niet vinden). En nadat we op de dag dat Amerika haar nieuwe president koos, de laatste aflevering van House of Cards bekeken hebben we nu heel veel tijd om ons in te lezen over de mogelijke vaarroutes om de oceaan over te steken. 


Met de huurauto halen we diesel.


We gaan alle supermercado's af en Alcampo wordt het. Hier gaan we online onze boodschappen bestellen.
En yes! Na twee uur klikken, zijn de boodschappen besteld. 

Last but not least: klussen
'Vandaag is misschien wel een mooie dag om te schilderen...', zeg ik niet zo enthousiast tegen Jouke. Hij kijkt me nog minder enthousiast aan. Ondanks dat we erg uit het klusritme zijn geraakt dat we hadden toen we deze reis voorbereidden, fixen we alles dat in de afgelopen paar maanden stuk is gegaan. Ten eerste de windex. Dikke, Marokkaanse meeuwen zijn door het vaantje bovenop de mast gezakt. Het pijltje dat de windrichting aangaf, was afgebroken. In Arrecife vonden we een uitstekende watersportwinkel waar we een nieuwe windvaan kochten en die we meteen installeerden. 


Jouke vervangt de windvaan bovenin de mast. 


De ene klussenlijst wordt overgeschreven op een nieuwe klussenlijst.
Oja, we hebben ook een nieuwe peddel nodig voor de bijboot.

Een ander apparaat dat stuk is gegaan is de dieptemeter. Of meer precies: het schermpje ervan. Grote, zwarte vlekken maakten het ons heel moeilijk leesbaar hoeveel meter we nog onder de kiel hadden. 'Volgens mij is het hier elf meter diep. Oh, nee. Ik denk toch zeven meter. Of staat er één?' Omdat ons merk niet in de winkel lag, bestelden we de meter bij George Kniest uit Almere en kon Jouke het pakketje ophalen op het postkantoor in Santa Cruz. Nadat zijn pakketje op het grote kantoor gevonden was, heeft hij de meter ook meteen geïnstalleerd.
Het scherm van de oude dieptemeter vlak voordat ie in de prullenbak belandde.
Andere klussen die na vier maanden intensief zeilen door ons gedaan worden: roest wegpoetsen en -schilderen, het staand want controleren, de zeilen nalopen en stikken en plakken waar nodig, de lijnen aanpassen zodat we makkelijker kunnen reven (het zeil iets kleiner maken wanneer er veel wind op komst is) en de twee aluminium anodes vervangen voor zinken exemplaren. 


We kijken wat moeilijk, maar vinden het wel erg leuk dat we vanaf Lanzarote Isla Graciosa zien. Een week ervoor lagen we in die baai voor anker.
Spookdorpje in het prachtige noorden van Tenerife.
Palmbomen in onze airbnb-straat op Lanzarote. 
In Puerto de la Cruz stuiten we op een gaaf visrestaurantje.
Uitzicht van Lanzarote op Isla Graciosa. 
Met de auto rijden we over Lanzarote met haar bekende surfspots. 

Nu we bijna klaar zijn voor de grote oversteek die we begin december van de Canarische Eilanden naar waarschijnlijk het exotische Tobago maken, gaan we nog even de toerist uithangen hier. We gaan het zuiden van Tenerife en La Gomera verkennen en we gaan nog een week chillen met mijn zusje Stefi die maandag komt :)


* Mits je de btw van je nieuwe boot wil omzeilen, dan vaar je het eerste jaar buiten Europa en skip je dus de Canarische Eilanden ;)

zoalsdewindwaait

Op reis met een zeilboot.

5 opmerkingen:

  1. Jongens, jullie voeren de spanning behoorlijk op. Jammer genoeg bestaat de RBTT-bank (Royal Bank of Trinidad and Tobago)niet meer, maar is vervangen door de RBC(Royal Bank of Canada), evenwel machtig reisdoel!! You go tot Tobago!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Awesome! 800€ aan boodschappen. Heeft Joanne je geholpen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker bezig jullie. Wat is de afstand die jullie hiervandaan moeten zeilen?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Pleuni en Jouke,

    Lekker toch zo heerlijk badderen. Deze ervaringen neem je
    voor de rest van je leven mee en maken het rijker.

    Veel liefs, Ary

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een goede en veilige overtocht gewenst vanuit Mindelo. Enne, die 800 euro overtreffen wij zelfs niet dus dat wordt smullen onderweg. De moestuintjes zijn gedoneerd aan een pension/koksschool op Sao Nicalao, dus dat zit goed. Tot aan de overkant, robert anneke en kids ob Grutte Grize

    BeantwoordenVerwijderen