Van La Gomera naar Tobago in 23 dagen. En dit wordt de makkelijkste oversteek genoemd?


Vier leuvers van het grootzeil zijn losgeschoten. Na een onstuimige nacht zien we dat de boot het - net als wij - tamelijk zwaar heeft gehad. De leuvers bestaan uit twee onderdelen: een treintje dat door een richel op de mast loopt en een ring die aan het zeil en het treintje is bevestigd. Gelukkig, we zien dat de leuvers niet stuk zijn. We kunnen de twee onderdelen makkelijk in elkaar klikken. Dit gebeurt op onze tiende dag. Het waait inmiddels zo hard dat we besluiten het grootzeil neer te halen en enkel met een gereefde fok verder te varen. Oftewel, zo'n drie vierkante meter stof duwt ons een groot gedeelte van de oceaan over. Hoe hebben wij het wanneer vooral de fok en de windvaan het werk doen?


Eerst plaatsen we de boom aan de fok. Vervolgens draaien we de fok uit.

Defensief zeilen
We vertrekken zes december omdat we op de grib files zien dat er de afgelopen dagen geen windstiltes zijn geweest op onze route en dat er de komende dagen genoeg wind zal zijn. De passaatwind is dus gestart, wat betekent dat we ook geen windstiltes zullen tegenkomen. In plaats daarvan waait het in de dikke drie weken dat wij op de oceaan zitten wel erg hard. Zo veel dat wanneer we even als experiment voor top-en-takel varen, met alle zeilen neer, we nog steeds vijf knopen vooruit gaan... Onze zeilstrategie is daarom erg defensief. We voeren zo min mogelijk zeil. Op deze manier is de kans het grootst dat niks stuk gaat. Iets dat we minimaal om de dag controleren. We hadden er wellicht wat korter over kunnen doen. Maar als we in onze baai aankomen en een ontmaste catamaran zien, zijn we blij dat we het zo rustig mogelijk aan hebben gedaan.

Jouke doet de afwas. Intussen golft het goed.
Oeps. Af en toe hebben we een voltreffer in de kuip. Om te voorkomen dat een golf in de kajuit belandt, plaatsen we schotten voor de ingang.

 In 23 dagen hebben wij maximaal een uur zelf gestuurd. De rest heeft ons immer betrouwbare windvaan het werk gedaan.

Wanneer we nog niet ver van de Canarische Eilanden varen, reist een duif met ons mee.

Als we alleen aan dek zijn, bevestigen we altijd een lifeline aan ons reddingsvest.



Blauwe plekken
Om in de prachtige Pirates Bay van Tobago te komen, varen we bijna continu voor de wind. De wind komt recht van achter, wat ervoor zorgt dat de boot enorm schommelt. Alsof we in de wildwaterbaan van de Efteling zitten, maar dan eentje zonder sluitingstijd. We worden door golven van schuin achter ons naar links en rechts geduwd en de boot maakt vele schuivers. Hoewel we ons wel veilig voelen, is het superirritant. Zelfs zitten op de bank lukt ons niet zonder ons vast te houden aan de leuning. Het klaarmaken van een kommetje muesli met melk lukt alleen als eerst alle benodigdheden klaar zijn gezet binnen handbereik en wanneer de ander helpt met aangeven. We komen onder de blauwe plekken te zitten van alle randen en hoeken van de boot waar we tegenaan geslingerd zijn.

In het midden van de boot schommelt het het minst. Een perfecte plek om eten klaar te maken.

Door de mueslikom in een pan te zetten, knoeien we geen melk op de bank.

Donkere wolken met veel wind hebben we vaak om ons heen.





Hoe is deze foto nu gemaakt?


 En deze?
Vissen
Maar dan is er een moment waarop we niks meer merken van het geschommel... de ratel van de hengel gaat lopen. Joehoe. Beet. Na vier dagen varen is het voor de eerste keer zover. Wat blijkt: geen vis maar een enorme, coole inktvis. Erg gaaf om dit beest van zo dichtbij te zien. Ze smaakt prima en wat we niet opeten, gebruiken we als aas. Met succes. Dezelfde dag vangen we een heerlijke tonijn waar we wel vijf dagen van kunnen eten.
Het vissen gaat goed: we vangen in totaal elf mahi mahi's (die we meestal teruggooien, eentje werd meteen opgegeten door twee walvissen...), nog een geelvintonijn en helaas bijt de wahoo vlak voordat we haar naar binnen hebben getakeld de lijn door.

We vangen een joekel van een pijlinktvis.

Inktvis a la plancha

Tijdens het opensnijden van de inktvis komt er nog veel zwarte inkt uit het dier.

Met name de tentakels smaken goed.

De eerste mahi mahi's die we vangen zijn nog niet zo groot.

Voor het vissen gebruiken we steeds grotere haken.

De grote mahi mahi die Jouke niet helemaal onder controle heeft, gooien we later weer terug.

En een nog grotere mahi mahi aan de haak.

De meeste mahi mahi's gooien we terug. Maar van deze maken we vissoep.

De vissoep

Samen halen we een vis binnen. Ik vind het elke keer zo spannend wat er aan de haak zal zitten. Hier blijkt het een geelvintonijn te zijn.

Wanneer het donker wordt, bijt een fikse tonijn. Het is de eerste tonijn die we deze reis vangen.


Van het prachtige vlees van de tonijn maken we mooie en heerlijke moten.

Rauw met wasabimayonaise smaakt ze ook superlekker.

Om ervoor te zorgen dat het tonijnenvlees zo goed smaakt, gebruiken we de tips uit het onmisbare The cruiser's handbook of fishing. Eerst snijdt Jouke de slagaders door, vervolgens maakt hij de vis hersendood en daarna stopt hij de communicatie tussen de hersenen en het vlees door een dikke vislijn door het ruggenmerg te duwen.

Zie je de walvissen klaarstaan om hun prooi binnen te halen?

Vervelen
Voor de rest gebeurt er eigenlijk niet zo veel aan boord: we lezen veel, proberen ons te wassen wanneer de zee niet te onstuimig is, drinken liters oploskoffie, vervelen ons wat en redden zo veel mogelijk vliegende vissen die op de boot springen.

Oja, we mijmeren ook wat af.

Het stilleven dat we elke ochtend zien. Vliegende vissen aan dek.

Jouke vertelt een goeie grap aan een dooie vliegende vis.



Behalve vissen zien we ook gave vogels zoals deze keerkringvogel. Hij lijkt wat op een meeuw maar heeft een prachtige, lange staart.

Pirates Bay
En dan ruiken we de zoete, frisse geur van land. We zien de contouren van de plek die ons het allermooist leek om op aan te komen. Tobago is een klein, megagroen eiland dat hoort bij het grotere Trinidad. Het eilandje staat bekend om haar vele exotische vogels, die ons al verwelkomen als we er bijna zijn. Wanneer we de Pirates Bay in varen, voelt het alsof we dromen. Zo mooi. We doeken de zeilen op, laten het anker zakken, pompen de bijboot op maar beseffen eigenlijk nog niet dat we er eindelijk na 23 dagen varen zijn.


zoalsdewindwaait

Op reis met een zeilboot.

12 opmerkingen:

  1. Wat een stoere reis. Mooie fotos van jullie verse eten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Héél tof! Fantastisch verhaal! Zin om jullie binnenkort op te zoeken in Tobago!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bizar gaaf en wat zie die tonijn met wasabi mayo er goed uit zeg :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wauw, wat een avontuur. En wat zijn jullie beiden stoer,zeg. Echt fantastisch. Mooi verhaal en geweldige foto's. We zijn telkens weer heel blij als we iets van jullie horen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat zijn nog eens indrukwekkendeen moten tonijn! Prachtige, bijzondere verhalen. Ik lees over mensen die al 8 jaar zeilen, klinkt daar verlangen in door. ....?
    Geniet van alles! Veilige reis gewenst,
    Nelleke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dudes, wat een verhaal man, superintens en cool! Rock 'n Roll!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Eindelijk bericht! Super tof om te zien dat jullie aan zijn gekomen! Ongelofelijk dat het vissen zo goed ging, en het zeilen natuurlijk ;)

    De beste wensen en groetjes van alle (ex)collegae uit Den Haag!

    Jos

    BeantwoordenVerwijderen
  8. GAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAF, sushi everywere.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heerlijke verhalen, mooie foto's en wat een prachtige ervaringen!! Op naar nog meer avontuur. Liefs Erika

    BeantwoordenVerwijderen
  10. En, wat is het etmaalrecord van deze oversteek? Prachtig om te jullie ervaringen te lezen, groeten Huibert en Joyce (ach was ik maar aan boord gebleven :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. John en Ineke Macco9 januari 2017 om 09:34

    Geweldig om jullie avontuur te mogen mee beleven. Proficiat met deze oversteek. het ziet er op de foto's soms best wel spannend uit dus het zal in werkelijkheid ook niet altijd zo leuk zijn. We volgen jullie. Groetjes van John en Ineke.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Jongens wat waanzinnig! Ik lees jullie verhaal echt met open mond, ik vind het zo stoer en wat te gek lijkt het me om vis te vangen midden op de oceaan. Echt super super supergaaf!! En voor de duidelijkheid, hier missen jullie niks: nog steeds koud weer en volle luiers. xx

    BeantwoordenVerwijderen